Tradicionalni grčki hleb

Za pripremu ovog grčkog specijaliteta ne morate biti posebno vešti u kuhinji. Uz malo truda dobićete prelep hleb koji miriše na Grčku i more. Za bogatiji ukus možete dodati začine po želji. Najukusniji je kada je vruć uz masline i sir. 

Potrebno je: 
2kg pšeničnog brašna, 
1l mlake vode, 
50gr svežeg kvasca,
1 ravna kašika soli, 
1 kašika šećera,
4 kašike maslinovog ulja.

Priprema: 
U veliku činiju razmutite kvasac u dve čaše mlake vode, 1/2kg brašna i kašiku šećera. Ostaviti 20-ak minuta da nadođe, dok popijete kafu i pročitate blog. 
Nakon toga testo zamesite sa ostalim brašnom i dodajte so. 
Ruke nakvasite maslinovim uljem i mesite sve dok testo ne postane glatko i gipko - ne sme da se lepi za prste. Testo oblikujte po želji, te ga stavite u pleh podmazan maslinovim uljem
Neka odmori 1h, odmorite i Vi. 
Stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pred kraj pečenja, kada hleb bude rumen, premažite ga maslinovim uljem, a po želji možete dodati susam ili suncokret. 
Znaćete da je pečen kada ubodete čačkalicu a na njoj ne ostane testa. Zavisno od jačine rerne, biće potrebno oko 45 minuta. 
Uživajte u svom savršenom grčkom hlebu. 

Quotes