Tradicionalna grčka musaka
Ono što obavezno morate probati ako putujete u Grčku je tradicionalna musaka.
A do tada, napravite je sami i uživajte u predivnom ukusu ovog prepoznatljivog jela.
Sastojci za tradicionalnu grčku musaku:
Potrebno je za fil:
• 2 patlidžana srednje veličine
• 400gr mlevene junetine meso
• 400 gr pasiranog paradajza
• 1 glavica crnog luka (srednje veličine)
• 1ooml belog vina
• Peršun,veći prstohvat
• biber - prstohvat
• cimet - prstohvat
• 150gr kačkavalja
Priprema:
Isecite patlidžan na veće kriške, zatim ga posolite.
Obložite veći pleh papirom za pečenje, poređajte patlidžan i prelijte sa malo ekstra devičanskog hladno ceđenog maslinovog ulja. Pecite kratko (ne više od 15 minuta) u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Nakon toga isključiti rernu, a patlidžan ostaviti da se hladi u rerni.
Za to vreme, na malo maslinovog ulja upržiti iseckan crni luk, te dodati mleveno meso, pasiran paradajz, belo vino i začine. Potrebno Vam je oko 10-ak minuta, a zatim isključite ringlu i povremeno mešajte.
Sastojci za bešamel
• 350 ml svežeg mleka
• 2 supene kašike brašna
• Malo maslaca ili margarina
• So po ukusu
Priprema:
Na tiganju otopite margarin (ili maslac), dodajte brašno i kada promeni boju sipajte mleko. Sos mešajte dok ne dobijete željenu gustinu, zatim posolite.
Pleh prelijte sa par kašika maslinovog ulja, I poređajte patlidžan, fil od mlevenog mesa, te bešamel. Nastavite tim redom dok ne utrošite sve sastojke.
Zatim izrendajte kačkavalj i ravnomerno ga rasporedite.
Pecite na 200 stepeni zagrejanoj rerni oko 20minuta.
Da biste dobili autentični ukus grčke musake dodajte kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja sa bosiljkom.
Uživajte u savršenom obroku!