Portokalo - pita 

A sada nešto slatko :)
Sočan i za pripremu lagan grčki kolač sa narandžom.
Osvežavajuća voćna poslastica kojom ćete zasladiti jesenje dane I probuditi uspomene na Grčku

Sastojci za koru:
-
1 šolja (250gr) brašna
-1 šolja griza
-1/2 šolje šećera
-1 šolja mleka
-2 jaja
-1 prašak za pecivo
-1/2 margarina
.Sok I kora od jedne pomorandže

 Sastojci za preliv:
-
1/2 šolje vode
-1/2 šolje šećera
-Sok I kora od jedne pomorandže

Priprema:
Umutiti margarin sa šećerom, pa postepeno dodavati jaja, sok od pomorandže I mleko.
Zatim dodati brašno, prašak za pecivo I griz. Lagano izmešati varjačom.
Smesu sipati u podmazan pleh I peći oko 45minuta na 180 stepeni, ili zavisno od rerne dok ne porumeni. Proveriti čačkalicom da li je pečeno. 

Za pripremu sirupa je potrebno pomešati sve sastojke, staviti na laganu vatru I lagano mešati. Kada počne da vri kuvati jos 5-6minuta kako bi sirup dobio gustinu.

 Vrućim sirupom prelijte prohlađen kolač. Ostaviti oko pola sata na sobnoj temperaturi da upije, a zatim u frižider na nekoliko sati.

Ukrasiti kolutovima narandže.

Prijatno :)