Grčki giros - pita 

Quotes

Giros je tradicionalno grčko jelo od mesa pečeno na vertikalnom ražnju. Služi se kao sendvič, sa paradajzom, lukom i tzatziki sosom, umotan u pita hleb.
Giros vodi poreklo od turskog doner ćevapa. Kasnije je donet u Solun odakle se raznim varijacijama raširio po celoj Grčkoj kao i na Kipru.
Možete ga spremiti I sami I uživati u divnom ukusu i u nastavku recept:

Potrebno je:
• 600 gr pilećeg belog mesa i ulje za prženje,
• Začini za piletinu: vegeta, origano, bosiljak, ruzmarin, aleva paprika, so, nana, (po 1 kašičica)
• 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
• Tortilje-možete kupiti gotove ili ih sami napraviti od sledećih sastojaka:1 sveži kvasac, 600gr brašna, voda, so I šećer
• Tzatziki salata: 1 sveži krastavac, 3 čena belog luka, 400ml pavlake
• Ostalo:
2 paradajza, 1-2 glavice crvenog luka I pomfrit 1 kg
Priprema
Iseckati belo meso na sitne komadiće.Pomešati ulje i začine, zatim dodati piletinu, pa sve dobro izmešati i ostaviti da odstoji u frižideru oko 1h kako bi upilo začine.
Tortilje
Ako ste rešili da sami naprvite tortilje postupak je sledeći:
U 400 ml mlake vode staviti kvasac i kašičicu šećera da nadođe, pa zamesiti sa 600 gr brašna i kašičicom soli i ostaviti da naraste oko 30 minuta. Od ovako pripremljenog testa zamesiti 6 jufki i ostaviti da „odmore “15-ak min. Svaku jufku istanjiti oklagijom sto je moguce tanje i peci jednu po jednu na malo nauljenoj tepsiji (ringla ukljucena na maximum).Ne treba dugo da se peku da ne bi bile tvrde, dakle samo da porumene.

Tzatziki salata
Oljuštiti krastavac i izrendati na najsitnije rende,malo posoliti i dobro ocediti od soka. Dodati sitno seckan beli luk i pavlaku, sve dobro promešati.
Ispržiti pomfrit
Tortilju premazati tzatziki salatom,na sredinu staviti pileće meso,preko mesa kolutove paradajza,kolutove luka i pomfrit.
Donji deo tortilje saviti do pola, pa strane preklopiti jednu preko druge. Tako uvijenu umotati do pola salvetom ili folijom da se učvrsti.
Prijatno !