Grčki đuveč 

Đuveč je omiljeno jelo mnogih Grka, i kako takvo doživelo je razne varijacije. Grci ga spremaju sa testeninom te krompirom i/ili plavim patlidžanom, ili tikvicama. Takođe, zavisno gde od dela Grčke, koristi se piletina, junetina ili viršle. Naravno, postoji i veganski đuveč. Donosimo vam jednostavan, a ukusan recept sa patlidžanom, krompirom i viršlama. Idealan za nedeljni ručak i porodična okupljanja. 

Sastojci: 
4 plava patlidžana,
500gr krompira, 
500gr viršli, 
200gr kisele pavlake, 
1 glavica crnog luka,
1dl maslinovog ulja, 
3 jaja, 
20gr prezli, 
1dl mlevenog paradajza, 
30gr parmezana, 
sok od 1/2 limuna, 
so po ukusu, 
biber po ukusu. 

Priprema: 
Patlidžan operite i isecite na kockice. Obarite u vodi i soku od limuna. Procedite. 
Krompir oljuštite i isecite na kockice. Obarite. Procedite. 
Propržite na ulju sitno seckani crni luk. Dodajte jaja, na kolutove isečene viršle, biber, so i kiselu pavlaku. Sve dobro izmešajte. 
Vatrostalni sud podmažite uljem i pospite prezlama. Ređajte plave patlidžane, krompir i masu od viršli. Ponovite postupak. Prelijte posoljenim i pošećerenim sokom od paradajza. Pospite parmezanom. Pecite u pećnici 45 minuta. Služite toplo. 

Quotes