GRČKA BAKLAVA - proveren recept

P O S N O

Kraljica posnih trpeza. Rado viđena I još radije konzumirana. Uvek se traži dodatno parče. Ukus koji se topi u ustima, budi sva nepca I često se čuje čuveno “mmmmm”.

Njeno visočanstvo BAKLAVA.
Recept koji vam donosi Grčka maslina je proveren. Obavezno ga spremamo za Svetog Nikolu, I tradicionalno, gosti su uvek oduševljeni.
A dobre recepte ne treba menjati :)
Potrudite se da svi sastojci budu sveži, jer je to tajna dobre grčke baklave.
Sastojci: 

       -1 kg kora za baklavu

       -1/2 kg oraha

       -500gr badema

        -4 kašike cimeta

        -1 kašika mlevenog karanfilića

        -2 margarina ili maslaca (500gr)

Sirup:

       -6 čaša (od 2 dcl) šećer
-4 čaše (od 2 dcl) vode
-
500gr meda

Dekoracija:

-1 limun

 

Priprema:

Prvo sameljemo bademe I orah. Zatim dodamo cimet I karanfilić. Maslac ili margarin otopimo.
U odgovarajuću tepsiju staviti koru, premazati margarinom(ili maslacem) I tako 4 kore. Kada kore premazujemo to radimo u tankom sloju I otopljen margarin/maslac nam treba ostati za kraj.
Na četvrtu koru rasporedimo fil od oraha, badema I karanfilića. Prekriti sa 2 kore (između kojih ide ponovo margarin/maslac), zatim opet fil, pa 2 kore. I tako dok ne utrošite sve kore. Na poslednju koru ne ide fil.
Oštrim nožem isečemo baklave.
Prelijemo preostalim otopljenim margarinom/maslacem.
Pečemo na 180stepeni oko 40minuta, ili dok ne dobije lepu zlatnu boju. 

Sirup pripremamo tako što pomešamo sve sastojke u dublju šerpu. Prvo uključimo ringlu na najjače da uvri, a kasnije smanjimo I polako mešamo kako bi se napravio fin sirup. Sirup je gotov kada iz kašike u niti curi sirup. Otprilike oko 20-ak minuta.
Vruće baklave preliti vrućim sirupom. Naliti medom I ukrasiti listovima limuna.Ohladiti na sobnoj temperaturi.

Uživajte u savršenoj poslastici.