GRČKA BAKLAVA - proveren recept
P O S N O
Kraljica posnih trpeza. Rado viđena I još radije konzumirana. Uvek se traži dodatno parče. Ukus koji se topi u ustima, budi sva nepca I često se čuje čuveno “mmmmm”.
Njeno visočanstvo BAKLAVA.
Recept koji vam donosi Grčka maslina je proveren. Obavezno ga spremamo za Svetog Nikolu, I tradicionalno, gosti su uvek oduševljeni.
A dobre recepte ne treba menjati :)
Potrudite se da svi sastojci budu sveži, jer je to tajna dobre grčke baklave.
Sastojci:
-1 kg kora za baklavu
-1/2 kg oraha
-500gr badema
-4 kašike cimeta
-1 kašika mlevenog karanfilića
-2 margarina ili maslaca (500gr)
Sirup:
-6 čaša (od 2 dcl) šećera
-4 čaše (od 2 dcl) vode
-500gr meda
Dekoracija:
-1 limun
Priprema:
Prvo sameljemo bademe I orah. Zatim dodamo cimet I karanfilić. Maslac ili margarin otopimo.
U odgovarajuću tepsiju staviti koru, premazati margarinom(ili maslacem) I tako 4 kore. Kada kore premazujemo to radimo u tankom sloju I otopljen margarin/maslac nam treba ostati za kraj.
Na četvrtu koru rasporedimo fil od oraha, badema I karanfilića. Prekriti sa 2 kore (između kojih ide ponovo margarin/maslac), zatim opet fil, pa 2 kore. I tako dok ne utrošite sve kore. Na poslednju koru ne ide fil.
Oštrim nožem isečemo baklave.
Prelijemo preostalim otopljenim margarinom/maslacem.
Pečemo na 180stepeni oko 40minuta, ili dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Sirup pripremamo tako što pomešamo sve sastojke u dublju šerpu. Prvo uključimo ringlu na najjače da uvri, a kasnije smanjimo I polako mešamo kako bi se napravio fin sirup. Sirup je gotov kada iz kašike u niti curi sirup. Otprilike oko 20-ak minuta.
Vruće baklave preliti vrućim sirupom. Naliti medom I ukrasiti listovima limuna.Ohladiti na sobnoj temperaturi.
Uživajte u savršenoj poslastici.