\",\"icon\":\"facebook\",\"link\":\"https://www.facebook.com/grcka.maslina.shop/\"},{\"svg\":\"\",\"icon\":\"instagram\",\"link\":\"https://www.instagram.com/grckamaslinashop/\"}],\"settings\":{\"styles\":{\"align\":\"center\",\"justify\":\"center\",\"position\":\"2/3/5/6\",\"icon-size\":\"65px\",\"icon-color\":\"#000000\",\"icon-spacing\":\"space-between\",\"icon-direction\":\"row\",\"icon-color-hover\":\"#3a3a3a\",\"space-between-icons\":\"20px\"},\"useBrandColors\":false}},\"pFXbWByb_\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"
Težina: neto 80 gr \\n
\\n
Vaša zdrava užina \\n
Kalamata masline povoljno utiču na srce i kardiovaskularni sistem. \\n
\\n
Sadrže zdrave masti (mononezasićenih masnih kiselina), proizvode dobar holesterol neophodan organizmu. \\n
\\n
Jedna činija kalamata maslina sadrži 17% nutritivnih vlakana koja pomažu pravilnom varenju hrane i smanjuju rizik od kancera debelog creva.
Zimski meseci-vetar, mraz, hladnoća, isušuju nam kosu I čine je beživotnom.
Kako je izložena raznim nepovoljnim vremenskim uslovima, kosa u ovom periodu godine
zahteva dodatnu negu I pažnju.
Tržište nam nudi sijaset proizvoda za sve tipove kose. Svi ti proizvodi, personalizovani
samo za nas, lepo upakovani, obećavaju čudo I neverovatan oporavak naše kose.
Zajedničko za sve komercijalne porizvode jeste sastav istih, uglavnom sa parabenom,
silikonom i gomilom veštačkih skrivenih sastojaka. Cene za one bolje upakovane I više
izreklamirane su astronomske. Međutim, upitno je, dobijamo li zaista najbolje za naš novac?!
Ako se pak odlučimo za prirodnu opciju ona I te kako postoji. Nalazi se na policama naših kuhinja I ne košta čitavo bogatsvo.
Njegovo veličanstvo-maslinovo ulje :)
U nekoliko kapi tečnog zlata nalazi se sve što je potrebno Vašoj kosi.
Zašto maslinovo ulje?
- Hidrira kosu I čini je lakšom za oblikovanje
- Antioksidanti u maslinovom ulju čuvaju kožu glave tako što neutrališu slobodne radikale
- Bogato je omega-3 I omega-6 masnim kiselinama, koje su prirodan ovlaživač te utiču na stvaranje zaštitne barijere koje čuva koren I dlaku od pucanja
- Jača kosu i čini je elastičnijom sprečavajući cvetanje krajeva i lomljenje kose
- Pospešuje rast kose
- Sprečava mršenje
Kako se koristi maslinovo ulje u nezi kose?
S obzirom na to da maslinovo ulje konzumiramo u ishrani, apsolutno je bezbedno I za negu kose. Možete se igrati I napraviti svoju tajnu formolu, jer kada su vam sastojci priridni, teško može doći do greške.
Maslinovo ulje možete korisiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim sastojcima.
Isprobana opcija je da se maslinovo ulje zagreje, tako da na zglobu ruke bude prijatno toplo. Zatim se utrlja u kosu detaljno. Pokupiti kosu u kapu za tuširanje. Nakon dva sata operite je šamponom. Regenerator nije potreban.
Ovaj tretman je dovoljno ponavljati jednom nedeljno.
Moja tajna formula za korvdžavu kosu
Sve dame sa ovakvom kosom znaju o čemu pričam. Kovrdžava kosa je božanstvena ali istovremeno često je suva, tanka, neobično gusta. Lomi se I puca. Samo frizer zna kako izgleda kada se potpuno suva očešlja. Ispucali krajevi dovode do toga da se lokne teško oblikuju I deluju suvo I bezizražajno.
Dame sa kovrdžavom kosom skoro uvek imaju frizuru. Dovoljno je da operemo kosu I eto nama božanstvenih loknica. :)
Da bi lokne bile zdrave I negovane, nisu potrebni posebni tretmani I sati u salonu. Priroda I malo mašte su dovoljni da posle prvog tretmana zablistate.
Nakon doba adolescencije, kada je sve što sam želela bila ravna, ifenirana kosa, prihvatila sam svoje kovrdžice I počela da ih volim. Nega ovakve kose nije ni skupa ni komplikovana. Malo truda daje divan efekat.
S obzirom na to da ne kupujem skupe industrijske preparate, za svoju kosu biram najbolje iz prirode a to je ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje . Takođe, koristim prirodni med, koji kupujem od lokalnih proverenih proizvođača.
Maska za kovrdžavu kosu se pravi na sledeći način:
Potrebni sastojci:
-50 ml ekstra devičanskog hladno ceđenog maslinovog ulja
-2 kašike meda
Priprema:
Maslinovo ulje I med držati na sobnoj temperaturi. Sastojke izmešati drvenom kašičicom I utrljati u kosu.
Možete I probati, finog je ukusa :)
Ostavite oko 2 sata. Kosu pokupite šnalom ili stavite kapu za tuširanje. Nakon toga operite kosu. Na krajeve vlažne kose dodajte svega par kapi maslinovog ulja I oblikujte svoje lokne na uobičajen način.
Maslinovo ulje I med daju najbolje za vašu kosu. Hrane je vitaminima, prave tzv. prirodan zaštitni film oko dlake kako ne bi pucala, pospešuju rast I što je najbitnije sprečavaju mršenje. Takođe, na kožu glave deluju umirujuće I antiupalno.
Dovoljno je jednom sedmično koristiti ovu masku.
Zablistajte zajedno sa našim uljem :)
Tekst pisala: Mirjana Stevanović
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"left\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"flex-start\",\"position\":\"6/3/62/15\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"4OXB1fWLwp\":{\"type\":\"GridImage\",\"settings\":{\"alt\":\"Quotes\",\"image\":\"https://assets.zyrosite.com//mePW19QNl5hyO4Da/img-dWx6gjly1GcgaLXe.jpg\",\"styles\":{\"align\":\"center\",\"justify\":\"center\",\"position\":\"1/9/9/15\",\"object-fit\":\"contain\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"4OtXcM_Ht2\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"Ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje sa organski gajenim ruzmarinom I belim lukom
“Naći ćeš više u šumama negoli u knjigama. Drveće i kamenje naučiće te stvarima koje ti nijedan čovek neće reći.”\\n
Bernard iz Clairvauxa\\n
\\n
\\n
Kamen, jedan od osnovnih emenata sveta (uporedo sa zemljom, vodom, vatrom i vazduhom), simbol je prirode.\\n
Potiče od grčke reči πέτρα (petra) I označava stenu- odnosno kamen, pa se smatra simbolom nepokolebljivosti, odlučnosti I postojanosti. \\n
Kamen označava stabilnost, trajnost, pouzdanost i večnost.\\n
Pominjan je I u mitologiji.\\n
Sizif je junak iz grčke mitologije najpoznatiji po svojoj kazni da gura ogroman kamen uzbrdo. Svaki put kad bi stigao do vrha, kamen bi se skotrljao u podnožje brda i bio bi ponovo na početku. Bogovi su mu odredili tu kaznu jer su smatrali da je besmislen rad najgora kazna za smrtnike.\\n
\\n
Keramika dolazi od grčke reči keramikos (κεραμικός ) a označava glinu za lončarske predmete.\\n
Stari Grci su se najviše proslavili u pravljenju keramičkog posuđa. \\n
Grčka amfora je trbušasta posuda sa dve naspramne drške i suženim vratom, napravljena od pečene gline. \\n
U antici je služila za čuvanje i prenos ulja, vina i žitarica. \\n
Postojale su dve vrste: amfora sa vratom, kod koje su se vrat i telo spajali pod oštrim uglom, kao i jednodelna amfora, kod koje se vrat i telo spajaju u neprekinutu celinu. \\n
Neke amfore su bile male, visine manje od 30 santimetara, a neke veoma velike, visoke preko 1,5 metara.\\n
\\n
\\n
Vosak je potpuno prirodan, pčelinji proizvod, korišćen kroz vekove u razne namene- kao pečat, štambilj ili zatvarač za boce.\\n
Pored svoje originalnosti, flaše zatvorene voskom u potpunosti čuvaju proizvod, sprečavaju oksidaciju, vetrenje ili proboj vazduha . \\n
\\n
Petra je sinonim za kvalitet.\\n
Hladno ceđeno, ekstra devičansko maslinovo ulje u keramičkoj boci, zapečaceno voskom. \\n
Lepog dizajna, sa tradicijom, ulepšaće svako vaše jelo, ali I ambijent. \\n
Petra je idealan poklon za sve ljubitelje prirode I zdrave ishrane. \\n
\\n
“Naći ćeš više u šumama negoli u knjigama. Drveće i kamenje naučiće te stvarima koje ti nijedan čovek neće reći.”\\n
Bernard iz Clairvauxa
Ukus dolmadakie je neponovljiv i osvežavajući, a ako volite domaće sarme, onda ćete sigurno voleti i sarmice od vinove loze koje se kuvaju, suše i potom serviraju.\\n
Sastojci:\\n
\\t60 listova vinove loze\\n
\\t 2 šolje pirinča\\n
\\t 2 glavice crvenog luka, sitno iseckanog\\n
\\t 2 veze mladog luka sitno iseckanog\\n
\\t 1 šolja(0,5 dl.) grčko extra devičansko maslinovo ulje\\n
\\t 1/2 veze svežeg peršuna, sitno iseckati\\n
\\t 1/2 veze mirođije, sitno iseckati\\n
\\t 1/2 veze nane\\n
\\t 2 limuna ceđena\\n
\\t 1 paradajz rendani\\n
\\t so\\n
\\t crni biber mleveni\\n
\\t sos od jogurta\\n
\\n
SOS OD JOGURTA:\\n
SASTOJCI:\\n
\\t400 ml. gustog jogurta\\n
\\tsok od jednog limuna\\n
\\t3 supene kasike grčkog extra devičanskog maslinovog ulja\\n
\\t2 kašike hladne vode\\n
\\t1 kašika seckane mirođije\\n
\\t1 kašika seckane nane\\n
\\tso po ukusu\\n
Sastojke pomešajte u činiju, po želji možete dodati I malo belog luka. Ostaviti u frižider da se ohladi. \\n
PRIPREMA GRČKE DOLMADAKIE:\\n
Listove vinove loze oprati pa izblanširati, tako što ćete ih staviti u pooljenu ključaku vodu na par minuta. Nakon toga izvući ih iz šerpe I ostaviti da se cede. Kada se listovi vinove loze ohlade, nežno nožem odsraniti krupne žilice.\\n
Spremanje fila je slično kao I kod pripreme sarme:\\n
U maslinovom ulju (otprilike polovina potrebne količine) propržiti luk, dodati pirinač, začine I 2 šolje vode. Krčkati na tihoj vatri, još 10-ak minuta uz povremeno mešanje. \\n
Uvijati isto kao sarme. Dno pleha preprijte sa par listova vinove loze, a sarmice ređajte na uobičajeni način (jednu do druge dok ne istrošite sve sastojke). Zatim prelijte ostatkom maslinovog ulja I čašom vode. \\n
Peći oko 1h u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. \\n
Služiti toplo uz hladan sos od jogurta. \\n
Prijatno!\\n
\\n
\\n
\\n
Za razliku od ostalih ulja, ljudsko telo apsorbuje maslinovo ulje 100 %.
Ukoliko želite da na prirodan način doterate svoju liniju i očistite organizam od nakupljenih toksina, preporučujemo da svako jutro konzumirate jednu kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja.
Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži oleinsku kiselinu, koja doprinosi stvaranju supstance koja se zove oletonetanolamid.
Ova supstanca je sposobna da stvori nervne impluse koji prenose informacije mozgu da je telo već nahranjeno. Primetićete da Vam se apetit smanjio, zato što ste svoj organizam nahranili monozasićenim kiselinama.
Ekstra devičansko maslinovo ulje efikasno pomaže u regulisanju težine, savršeno čisti creva, uklanja kostipaciju, toksine I ubrzava metabolizam.
Ukoliko ste na određenom režimu ishrane, ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje je savršena dopuna u postizanju vaših ciljeva.
Budite zadovoljni I vitki.
Naučite već danas
Mirjana Stevanović
Ako volite ribu I testeninu, evo finog I jednostavnog recepta. \\n
Osvežavajuća salata koja može biti I dodatak I glavno jelo. \\n
Sprema se brzo I ne zahteva posebne kulinarske veštine\\n
\\n
Sastojci:\\n
\\t100gr testenine po vašem izboru (moze obična, integralna, šarena, bilo kog oblika)\\n
\\t1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja (ja koristim ulje sa ruzmarinom)\\n
\\tSok od pola limuna\\n
\\t1 konzerva tunjevine (takođe po Vašem izboru)\\n
\\tPovrće po izboru\\n
\\n
Priprema:\\n
Skuvajte testeninu na uobičajen našin \\n
Zatim je operite u mlazu hladne vode da se ne bi lepila I dobro ocedite. \\n
Iz tunjevine ocedite ulje, I ako je u krupnijim komadićima viljuškom je izgnječite. \\n
Tunjevini dodajte kašiku maslinovog ulja I sok od limuna. \\n
Lepo promešajte te dodajte oceđenu testeninu. \\n
Ukoliko želite intenzivniji ukus ove salate možete po izboru dodati povrće I to: kukuruz, sirovu crvenu papriku (sitno iseckanu) ili boraniju ili masline. \\n
I bez povrća salata je odličnog ukusa. \\n
\\n
Još jednom promešajte. \\n
\\n
Možete konzumirati toplo ili hladno. Kao glavno jelo ili prilog.
Ekstra devičansko, hladno ceđeno maslinovo ulje sa organski gajenim origanom
Ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje sa organski gajenim ruzmarinom I belim lukom
Ruzmarin potiče iz mediteranskih krajeva, a ime je dobio po latinskim rečima ros (rosa) i marinus (more),što bi u prevodu značilo \\\"morska rosa\\\", budući da na njegov rast povoljno utiče morski povetarac koji prenosi vlagu.
Ruzmarin je više od hiljadu godina korišćen kao začin i prirodan lek, kome su bili prikonjeni i grčki bogovi.
U starom veku bio je posvećen Afroditi, božanstvu lepote i ljubavi. Stari narodi su bili dobro upoznati sa ovom biljkom, koju je pratio glas da poboljšava pamćenje, pa su je grčki studenti stavljali na glavu kada su pripremali ispite. Takođe je korišćen za venčanja jer simbolizuje ljubav I vernost. Otuda I datira običaj da se svatovi kite granom ruzmarina.
Pored verskih I mitskih značenja, ruzmarin se koristi kao začin, a najviše je rasprostranjen u mediteranskoj kuhinji. Odličan je dodatak supama, sirevima, ribi i mesu.
Poznate su I brojne prednosti ruzmarina u prirodnoj medicini, a najčešće se koristi za poboljšanje pamćenja, protiv stresa I glavobolje. Ruzmarin obiluje gvožđem, te redovnim konzumirenjem može rešiti problem anemije I hroničnog umora.
Beli luk nam je svima dobro poznat. Vekovima unazad ga mnoge kulture koriste.
Orfej, Hipokrat I Dioskorid navode brojna lekovita svojstva belog luka.
Glavni sastojak belog luka je alicin, koji poseduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo, te nije ni čudo što ga smatramo najboljim prirodnim antibiotikom.
Uz svoja lekovita svojstva, tradicionalno, beli luk se koristi I u raznim obredima I verovanjima, a na našim prostorima najčešće protiv uroka.
Ova biljka je neizostavni dodatak mnogih jela, podjednako zastupljena u svim kulinarskim pravcima.
Kada organski gajenom ruzmarinu I belom luku, dodamo ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje dobijamo pravi praznik za čula, i savršenu kombinaciju zdravlja u bočici. Uz zdravstvene pogodnosti svakog sastojka pojedinačno, naše ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje sa belim lukom I ruzmarinom učiniće svako Vaše jelo ukusnim I autentičnim.
Ulepšaće police u Vašoj kuhinji, a od Vas napraviti vrhunskog kuvara.
Obradujte sebe I sebi drage osobe ovim jedinstvenim proizvodom.
Neto 250ml, u lepo dizajniranoj staklenoj ambalaži.
Vaša Grčka Maslina Shop
Mirjana Stevanivić
KAKO DO SAVRŠENE LINIJE UZ POMOĆ MASLINOVOG ULJA?
Najzdravije od svih vrsta maslinovog ulja je ekstra devičansko ulje zbog jednostavnog filtriranja masnih kiselina prilikom proizvodnje. Nutricionističko esktra devičansko ulje je izuzetno zdravo u ishrani, jer je bogato hlorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans koji stimuliše metabolizam masnoća, šećera i belančevina) i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E. Maslinovo ulje blagotvorno deluje na probavu, doprinosi jačanju imuniteta, kao i rastu dece te usporava starenje zbog visokog sadržaja antioksidansa koji blokiraju slobodne radikale. Dobro je za kosti i zglobove, ulepšava kožu, pomaže pri obnavljanju jetre i ubrzava metabolizam, Takođe pomaže kod dijabetesa i čira na želucu. Najveći značaj ovog ulja je blagotvoran uticaj na srce i krvne sudove. Naime, zbog visokog sadržaja mono nezasićenih kiselina, maslinovo ulje štiti HDL holesterol (dobri holesterol), a smanjuje loš holesterol (LDL). Osim što simbolizuje prijateljstvo i mir, maslina leči više od 60 bolesti. Ona je puna hranljivih sastojaka, vitamina kao i lekovitih svojstava. Neka od njih su antibakterijska, protivupalna, protivgljivična i antivirusna. Nizak sadržaj višestruko nezasićenih masnih kiselina čini maslinovo ulje puno otpornijim na visoke temperature u odnosu na druga ulja, pa je ono bolje za kuvanje i prženje.
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"justify\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"center\",\"position\":\"3/3/11/15\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"9kPelj-Z3r\":{\"type\":\"GridImage\",\"settings\":{\"alt\":\"\",\"image\":\"https://assets.zyrosite.com//mePW19QNl5hyO4Da/pita-AoP7vnQ1pKFMVDB9.jpg\",\"styles\":{\"align\":\"center\",\"justify\":\"center\",\"position\":\"1/9/9/15\",\"object-fit\":\"contain\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"9psLr7cHnX\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"We have made quality our habit. It’s not something that we just strive for – we live by this principle every day.
Antičko drvo masline Vouves, koje se nalazi na Kritu, smatra se najstarijim drvetom na svetu i, verovali ili ne, još uvek rađa masline.\\n
Jedno je od sedam maslina na Mediteranu, za koje se smatra da je staro preko 2000 godina. \\n
Iako njegovu starost ne mogu tačno potvrditi, naučnici sa Univerziteta Krita, su utvrdili da ima oko 4000 godina.\\n
\\n
Ovo drvo je obima 12,5metara, prečnika 4,6metara I još uvek rađa maslina velikog kvaliteta.
Ekstra devičansko maslinovo ulje 250ml, 500ml, 750ml, 1l, 2l,3l i 5l
Pakovanje u staklenoj, zatamnjenoj ambalaži, logičan izbor uz svaki obrok.
Odlikuje ga nizak sadržaj višestruko nezasićenih masnih kiselina, što maslinovo ulje čini otpornijim na visoke temperature priliko termičke obrade.
Čovečanstvo već druže vreme koristi masliovo ulje u kulinarstvu, medicini i kozmetici. Zbog svojih višestrukih delotvornih svojstava, drugi naziv za maslinovo ulje je \\\"tečno zlato\\\".
Osim što simbolizuje prijateljstvo i mir, maslina je puna hranjivih sastojaka, vitamina kao i lekovitih svojstava.
Isporučujemo na teritoriji cele Srbije.
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"center\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"flex-start\",\"position\":\"3/4/8/14\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"CVifgOqjBi\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"
Kako legenda kaže, Atina i Posejdon su se takmičili ko će biti patron i zaštitnik malog grada na poluostrvu Atika. \\n
Vrhovni bog Zevs je odlučio je da će zaštitnik grada biti onaj ko gradu podari lepši poklon. \\n
Posejdon svojim trozupcem udari u kamen koji puče te iz njega je poteče voda, a Atina posadi neobično i čudnovato drvo – maslinu. \\n
Narod presudi u Atininu korist te u znak zahvalnosti za takav poklon, grad od tada nosi ime boginje Atine. \\n
Erehteijon je hram koji izgražen na mestu gde su se sukobili Atina i Posejdon
Prva asocijacija na origano je omiljeno jelo svih nas-pizza.
Pored toga što se kao začin odomaćio u našim kuhinjama, i nezamenjiv je sastojak mnogih jela, biljka origana obiluje brojnim lekovitim svojstvima.
U antičkoj Grčkoj, origano je bio poznat i pod nazivom “radost planina”, i predstavljao je radost i sreću.
Još od antičkih vremena origano ima i medicinsku primenu. Otac medicine, Hipokrat, koristio ga je kao prirodni antiseptik, ali i kao lek protiv bolova u stomaku i respiratornih bolesti.
Nije čudo što ga Grci koriste protiv upale grla i dan-danas.
Origano je bogat antioksidantima, u prvom redu polifenolima i flavonoidima.
Pored blagotvornih polifenola, origano sadrži i minerale: mangan, gvožđe, kalcijum, ali i vitamin K. Dokazano je antibakterijsko delovanje na mnoge vrste bakterija. Povoljno deluje na organe za varenje, disanje i na nervni sistem.
A kada spojimo ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje i organski gajeni origano dobijemo pravu čaroliju.
Potpuno prirodno gajeni origano sa Olimpa u ekstra devičanskom hladno ceđenom maslinovom ulju možete koristiti kao preliv za salate, dresinge, nezaobilaznu pizzu, zatim prilikom pripremanja pasti, jela sa mesom i ribom.
Ovaj potpuno nov proizvod iz naše porodice maslinovog ulja, u lepo dizajniranoj staklenoj ambalaži, neto 250 ml može biti I lep poklon Vama dragim osobama.
Vaša Grčka maslina shop
Tekst napisala: Stevanović Mirjana
Grčka izlazi na Egejsko, Jonsko I Mediteransko more između Albanije I Turske.
Kopnene granice su joj duge ukupno 1.288km. Graniči se sa Albanijom u dužini od 282km, Bugarskom 494km, Turskom 206km, Severnom Makedonijom 246km. Obale su joj duge 13.676km.
Gde god da se nalazite u Grčkoj, najviše Vam treba 140km da stignete do mora.
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"left\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"flex-start\",\"position\":\"3/3/8/9\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"FI9Ydo8xk1\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"Još jedan tradicionalni grčki dezert koji obavezno morate probati.
Lako se priprema, sastojci su pristupačni I jeftini, a ukus božanstven.
Od kulinarskih veština potrebno Vam je strpljenje da redovno mešate kako ne bi zagorelo :)
Rižogalo je grčki puding od pirinča. Najpribližniji našem sutlijašu ali mnogo poboljšana verzija :)
Ovu poslasticu deca prosto obožavaju.
Evo I recepta:
Sastojci:
250gr pirinča
1/2l vode
1l mleka
2 žumanca
250gr šećera
1 kašika gustina (može poslužiti I griz)
2 kesice vanilin šećera
Malo soli
Cimet po ukusu
Priprema:
Operite pirinač u hladnoj vodi. U šerpu stavite pirinač, litar vode I prstohvat soli. Uključite ringlu na najjače dok ne proključa, a zatim smanjite I kuvajte dok pirinač ne upije vodu.
Zatim dodate litar mleka, kuvajte uz često mešanje. Kada primetite da je postaje gusto, dodajte šećer I nastavite kuvati još 10-ak minuta.
U međuvremenu, viljuškom umutite žumanac, dodajte mu vanilin šećer I gustin ili griz. Razmutite u hladnom mleku. Te dodajte u prethodnu smesu.
Kuvate dok ne dobijete kremastu smesu.
Sipati u činije, sačekati da se malo ohladi I obilno posuti cimetom.
Može se konzumirati toplo ili hladno iz frižidera.
Prijatno :)
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"left\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"flex-start\",\"position\":\"4/3/30/9\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"GHv0hSRkRg\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"
Ako hoćete da se zamerite tinejdžeru-spremite mu boraniju :)
Boranija je izuzetno zdrava, sadrži vitamine A, B, C, E kao i folnu kiselinu, kalijum, magnezijum, cink i vlakna. Uz to je I niskokalorična, I kao takva idealna za razne režime ishrane.
Donosimo Vam brz I lagan recept za pripremanje boranije. Ovo jelo će I deca obožavati.
Za pripremu boranije na grčki način potrebni su sledeći sastojci:
· -450 g boranije (sveže ili zamrznute)
· -1 glavica crnog luka
· -4 čena belog luka
· -2 srednja paradajza (ili iz konzerve oko 150g)
· -2 kašike maslinovog ulja
· -1/2 kašičice čilija
· -biber I so po ukusu
· -1/2 kašičice cimeta
· -1 kašičica meda
Priprema:
Skuvajte boraniju u posoljenoj vodi, tako da vri oko 6-7 minuta. Ukoliko koristite zamrznutu boraniju, kuvajte oko 20 minuta. Zatim boraniju ocedite I isperite hladnom vodom.
Na maslinovom ulju propržite sitno iseckan crni I beli luk. Dodajte paradajz (koji ste prethodno iseckali ili 150gr paradazja iz konzerve), začine (biber I so), I nastavite da dinstate par minuta.
Nakon toga dodajte boraniju, med I cimet. Dobro izmešajte I kuvajte još 15-ak minuta uz povremeno mešanje.
Servirajte toplo i uživajte u laganom i zdravom obroku.
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"left\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"flex-start\",\"position\":\"5/3/23/9\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"IM6WjnlqnY\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"
Saznajte koja je prava vrijednost bosiljka, crnog bibera i čilija
Orginilana Tzatziki salata, neizbežni sastojak svakog girosa. Osvežavajuća I prijatnog ukusa. Možete je poslužiti kao umak ili salatu uz ribu I meso. Ukoliko je držite u frižideru, može trajati I do 4 dana.
Promešati, dobro ohladiti i poslužiti.
Prijatno!
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"left\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"flex-start\",\"position\":\"4/3/22/9\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"KPumnkDXxt\":{\"type\":\"GridImage\",\"settings\":{\"alt\":\"\",\"image\":\"https://assets.zyrosite.com//mePW19QNl5hyO4Da/tamara-YBgJr5B4M7sVrvM5.jpg\",\"styles\":{\"align\":\"center\",\"justify\":\"center\",\"position\":\"1/9/9/15\",\"object-fit\":\"contain\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"LFFyD1tVyA\":{\"type\":\"GridImage\",\"settings\":{\"alt\":\"Quotes\",\"image\":\"https://assets.zyrosite.com//mePW19QNl5hyO4Da/giros-Yg2EQx9ar2c8Pg3K.jpg\",\"styles\":{\"align\":\"center\",\"justify\":\"center\",\"position\":\"1/9/9/15\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"LMMrMsmo_Z\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"Reči “Himne slobodi” (Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν, Ýmnos is tin Eleftherían), kako je zvaničan naziv grčke himne, napisao je pisac Dionision Solomos 1823. godine na ostrvu Zakintos a komponovao ju je Nikolaos Mancaros. Solomosova pesma se sastoji od 158 strofa i najduža je himna na svetu.
Maslinovo drvo uspeva pod južnim suncem, tako da Grci uživaju u njegovim plodovima više od 2.000 godina.\\n
\\n
Najmanje 60 odsto obradivog zemljišta Grčke pokriveno je drvećem maslina, a Grčka je treći najveći proizvođač na svetu.\\n
\\n
Ostrva, uglavnom Krit i Lezbos, a posebno poluostrva Pelopeneza su najznačajnije regije za proizvodnju maslina.\\n
\\n
Najpoznatije sorte su: Kalamata, Amfisa, Halkidiki,Koroneiki…
Sezona je patlidžana. Iskoristite šarenilo na pijaci I napravite božanstven grčki umak.\\n
Jedan tipično mediteranski recept za sve ljubitelje patlidžana! Namaz ili umak koji može biti predjelo, prilog glavom jelu ili dodatak uz sendviče. \\n
Osvežavajuć I lagan! \\n
\\n
Potrebni sastojci:\\n
\\t1 patlidžan (oko 500 gr)\\n
\\t1 manja crvena paprika (može i ljuta)\\n
\\t1 češanj belog luka\\n
\\t1 ravna kašika vinskog sirćeta\\n
\\tpo ukusu so i biber\\n
\\tpo ukusu hladno ceđeno maslinovo ulje\\n
\\tmalo senfa (ne mora)\\n
\\tpo želji seckani peršun\\n
\\n
Priprema\\n
Zagrejati rernu na 200°C, patlidžan I papriku oprati I peći oko 1 sat.\\n
Nakon toga ohladiti, oljuštiti, pa patlidžan izgnječiti viljuškom ili izmiksati štapnim mikserom. Dodati papriku (isečenu na recaznce), beli luk, sirće I ulje. Po želji moćete dodati peršun I senf. \\n
Promešati i ostaviti da odstoji u frižideru barem pola sata. \\n
\\n
Poslužiti uz prepečen hleb ili kao prilog glavnom jelu. Može i u okviru predjela, kao hladno meze uz rakijicu, još bolje uz grčki uzo ;))) \\n
Kαλή όρεξη!
Francuski majstori vrhunske kuhinje napravili su neobičan delikates – sladoled preliven maslinovim uljem!
Ova neuobičajena poslastica, služi se izbirljivim gostima u najluksuznijim restoranima svetskih gastrometropola i potpuni je hit. \\n
\\n
Uskoro na našem sajtu možete naći recept za ovu poslasticu. \\n
Posne punjene paprike su odličan izbor za posne dane, ali I za sve koji uživaju u domaćoj kuhinji raskošnih ukusa. \\n
Nije komplikovano za spremiti, čak I ako ga prvi put spremate, biće odlično. Sa ovim receptom nema greške.\\n
Sastojci:\\n
•\\t15 većih suvih paprika,\\n
•\\t300 g pirinča,\\n
•\\t2 veće glavice crnog luka,\\n
•\\t150 g suvog grožđa,\\n
•\\t100 g seckanih oraha,\\n
•\\t100 ml maslinovog ulja,\\n
•\\tso,\\n
•\\tbiber.\\n
Priprema:\\n
Crni luk očistite, sitno iseckajte i izdinstajte sa malo ulja. Dodajte pirinač i kratko propržite, neprestano mešajući drvenom kašikom.\\n
Zatim dolijte 1 šolju mlake vode, suvo grožđe i seckane orahe. Posolite i pobiberite po ukusu i kuvajte dok pirinač ne omekša.\\n
Paprike kratko potopite u vrelu vodu, isperite, te napunite pripremljenim filom i poređajte u odgovarajuću činiju.\\n
Prelijte maslinovim uljem, dodajte šolju mlake vode, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite u rerni 60 minuta na umerenoj temperaturi.\\n
Potom sklonite foliju, pecite još desetak minuta i isključite.\\n
\\n
Uzivajte u savršenom ručku \\n
\\n
Za pripremu ovog grčkog specijaliteta ne morate biti posebno vešti u kuhinji. Uz malo truda dobićete prelep hleb koji miriše na Grčku i more. Za bogatiji ukus možete dodati začine po želji. Najukusniji je kada je vruć uz masline i sir.
Potrebno je:
2kg pšeničnog brašna,
1l mlake vode,
50gr svežeg kvasca,
1 ravna kašika soli,
1 kašika šećera,
4 kašike maslinovog ulja.
Priprema:
U veliku činiju razmutite kvasac u dve čaše mlake vode, 1/2kg brašna i kašiku šećera. Ostaviti 20-ak minuta da nadođe, dok popijete kafu i pročitate blog.
Nakon toga testo zamesite sa ostalim brašnom i dodajte so.
Ruke nakvasite maslinovim uljem i mesite sve dok testo ne postane glatko i gipko - ne sme da se lepi za prste. Testo oblikujte po želji, te ga stavite u pleh podmazan maslinovim uljem.
Neka odmori 1h, odmorite i Vi.
Stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pred kraj pečenja, kada hleb bude rumen, premažite ga maslinovim uljem, a po želji možete dodati susam ili suncokret.
Znaćete da je pečen kada ubodete čačkalicu a na njoj ne ostane testa. Zavisno od jačine rerne, biće potrebno oko 45 minuta.
Uživajte u svom savršenom grčkom hlebu.
Jo-jo je druga najstarija igračka na svijetu. Nastala je u antičkoj Grčkoj.\\n
\\n
Prvi istorijski dokumenti koji prikazuju napravu sličnu ovom predmetu otkriveni su u Grčkoj i datiraju iz 500.p.n.e.\\n
\\n
Neki stručnjaci smatraju da su korišćeni za namotavanje niti ili kačenje zastora, pošto su diskovi bili keramički i samim tim lako lomljivi. \\n
\\n
Međutim, na jednom crtežu na grčkoj vazi nalazi se scena koja prikazuje dečaka koji se igra sa jo-joom, što objašnjava tezu da je jo-jo korišćeni za igru.
Saznajte više o tome kako se pravilno koristi maslinovo ulje u nezi kose!
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"left\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"flex-start\",\"position\":\"5/11/8/15\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"gXPjb2iZeq\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"(posno)
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"left\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"flex-start\",\"position\":\"2/4/6/9\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"hD7lL9xhnR\":{\"type\":\"GridImage\",\"settings\":{\"alt\":\"Quotes\",\"image\":\"https://assets.zyrosite.com//mePW19QNl5hyO4Da/luk-ALpjWlyO2BtaZk4y.jpg\",\"styles\":{\"align\":\"center\",\"justify\":\"center\",\"position\":\"1/10/6/15\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"iSMcAzTy-w\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"Đuveč je omiljeno jelo mnogih Grka, i kako takvo doživelo je razne varijacije. Grci ga spremaju sa testeninom te krompirom i/ili plavim patlidžanom, ili tikvicama. Takođe, zavisno gde od dela Grčke, koristi se piletina, junetina ili viršle. Naravno, postoji i veganski đuveč. Donosimo vam jednostavan, a ukusan recept sa patlidžanom, krompirom i viršlama. Idealan za nedeljni ručak i porodična okupljanja.
Sastojci:
4 plava patlidžana,
500gr krompira,
500gr viršli,
200gr kisele pavlake,
1 glavica crnog luka,
1dl maslinovog ulja,
3 jaja,
20gr prezli,
1dl mlevenog paradajza,
30gr parmezana,
sok od 1/2 limuna,
so po ukusu,
biber po ukusu.
Priprema:
Patlidžan operite i isecite na kockice. Obarite u vodi i soku od limuna. Procedite.
Krompir oljuštite i isecite na kockice. Obarite. Procedite.
Propržite na ulju sitno seckani crni luk. Dodajte jaja, na kolutove isečene viršle, biber, so i kiselu pavlaku. Sve dobro izmešajte.
Vatrostalni sud podmažite uljem i pospite prezlama. Ređajte plave patlidžane, krompir i masu od viršli. Ponovite postupak. Prelijte posoljenim i pošećerenim sokom od paradajza. Pospite parmezanom. Pecite u pećnici 45 minuta. Služite toplo.
Dijagnostičku metodu osmislio je grčki naučnik Jorgos Papanikolau, koja je po njemu I dobila naziv. \\n
Papanikolau je još 1928. uočio da se karcinom materice može otkriti primenom mikroskopa ispisujući ćelije iz tkiva nakon struganja površine vagine. \\n
Bilo je potrebno nekoliko decenija da medicina prepozna značaj ovog testa. \\n
Jorgos Papaniolau je umro 1962. godine, samo 2 godine nakon priznanja efikasnoti njegovog izuma od strane zdravstvene asocijacije. \\n
Ovaj test je spasao nebrojeno mnogo života i pomaže da se ispitaju potencijalno kancerogene ćelije u ženskim reproduktivnim organima. Poznati grčki doktor Georgis Papanikolau je tvorac ovog testa, ali je Komitet za dodelu Nobelove nagrade odbio da mu da ovo priznanje.
A sada nešto slatko :)
Sočan i za pripremu lagan grčki kolač sa narandžom.
Osvežavajuća voćna poslastica kojom ćete zasladiti jesenje dane I probuditi uspomene na Grčku
Sastojci za koru:
-1 šolja (250gr) brašna
-1 šolja griza
-1/2 šolje šećera
-1 šolja mleka
-2 jaja
-1 prašak za pecivo
-1/2 margarina
.Sok I kora od jedne pomorandže
Sastojci za preliv:
-1/2 šolje vode
-1/2 šolje šećera
-Sok I kora od jedne pomorandže
Priprema:
Umutiti margarin sa šećerom, pa postepeno dodavati jaja, sok od pomorandže I mleko.
Zatim dodati brašno, prašak za pecivo I griz. Lagano izmešati varjačom.
Smesu sipati u podmazan pleh I peći oko 45minuta na 180 stepeni, ili zavisno od rerne dok ne porumeni. Proveriti čačkalicom da li je pečeno.
Za pripremu sirupa je potrebno pomešati sve sastojke, staviti na laganu vatru I lagano mešati. Kada počne da vri kuvati jos 5-6minuta kako bi sirup dobio gustinu.
Vrućim sirupom prelijte prohlađen kolač. Ostaviti oko pola sata na sobnoj temperaturi da upije, a zatim u frižider na nekoliko sati.
Ukrasiti kolutovima narandže.
Prijatno :)
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"left\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"flex-start\",\"position\":\"5/3/39/9\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"kBlJR2zD1B\":{\"type\":\"GridImage\",\"settings\":{\"alt\":\"Quotes\",\"href\":\"/ekstra-devicansk-hladno-cedjeno-maslinovo-ulje-sa-orgaski-gajenim-ruzmarinom-i-belim-lukom\",\"image\":\"https://assets.zyrosite.com//mePW19QNl5hyO4Da/img-mxBGr6yLvehxnKXL.jpg\",\"styles\":{\"align\":\"center\",\"justify\":\"center\",\"position\":\"2/3/8/7\",\"object-fit\":\"contain\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"},\"target\":\"_self\"}},\"kXGRUwQdm4\":{\"type\":\"GridImage\",\"settings\":{\"alt\":\"\",\"image\":\"https://assets.zyrosite.com//mePW19QNl5hyO4Da/grcka-m7VNwqKW6OHLNOxL.jpg\",\"styles\":{\"align\":\"center\",\"justify\":\"center\",\"position\":\"1/9/9/15\",\"object-fit\":\"contain\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"kbru_X3VC1\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"
Kraljica posnih trpeza. Rado viđena I još radije konzumirana. Uvek se traži dodatno parče. Ukus koji se topi u ustima, budi sva nepca I često se čuje čuveno “mmmmm”.
Njeno visočanstvo BAKLAVA.
Recept koji vam donosi Grčka maslina je proveren. Obavezno ga spremamo za Svetog Nikolu, I tradicionalno, gosti su uvek oduševljeni.
A dobre recepte ne treba menjati :)
Potrudite se da svi sastojci budu sveži, jer je to tajna dobre grčke baklave.
Sastojci:
-1 kg kora za baklavu
-1/2 kg oraha
-500gr badema
-4 kašike cimeta
-1 kašika mlevenog karanfilića
-2 margarina ili maslaca (500gr)
Sirup:
-6 čaša (od 2 dcl) šećera
-4 čaše (od 2 dcl) vode
-500gr meda
Dekoracija:
-1 limun
Priprema:
Prvo sameljemo bademe I orah. Zatim dodamo cimet I karanfilić. Maslac ili margarin otopimo.
U odgovarajuću tepsiju staviti koru, premazati margarinom(ili maslacem) I tako 4 kore. Kada kore premazujemo to radimo u tankom sloju I otopljen margarin/maslac nam treba ostati za kraj.
Na četvrtu koru rasporedimo fil od oraha, badema I karanfilića. Prekriti sa 2 kore (između kojih ide ponovo margarin/maslac), zatim opet fil, pa 2 kore. I tako dok ne utrošite sve kore. Na poslednju koru ne ide fil.
Oštrim nožem isečemo baklave.
Prelijemo preostalim otopljenim margarinom/maslacem.
Pečemo na 180stepeni oko 40minuta, ili dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Sirup pripremamo tako što pomešamo sve sastojke u dublju šerpu. Prvo uključimo ringlu na najjače da uvri, a kasnije smanjimo I polako mešamo kako bi se napravio fin sirup. Sirup je gotov kada iz kašike u niti curi sirup. Otprilike oko 20-ak minuta.
Vruće baklave preliti vrućim sirupom. Naliti medom I ukrasiti listovima limuna.Ohladiti na sobnoj temperaturi.
Uživajte u savršenoj poslastici.
Tehnički masline se klasifikuju kao voće\\n
\\n
Maslina, latinski Olea europaea je zimzelena biljka porodice Oleaceae vrlo dobro poznata i cenjena u našem podneblju. Maslina je uljarica, isto kao i suncokret, soja, orah, badem, susam, kokos…\\n
U stvari, radi se o podeli na osnovu botaničkih ili gastronomskih definicija. \\n
Botanički gledano, voće potiče od višegodišnjih biljaka i ono je zapravo deo biljke koji se razvija iz cveta i semenki koje su u njemu. Sa druge strane, povrće je ono što potiče iz svih ostalih delova biljke, kao što su listovi, korenje ili stabljike, I za razliku od voća, to su jednogodišnje biljke.\\n
Iz ugla kulinarstva-podela se vrši na osnovu ukusa, sa čime se mahom slažu I trgovci.\\n
Kako god Vi gledali na to, uživajte u plodovima ove divne biljke. \\n
\\n
Ukus sarme, a izged musake. Neobično I ukusno.
z Zdrav ručak, savršen za jesenje dane.
Iz Iznenadite Vaše ukućane jednim neobičnim jelom, prepoznatljivog ukusa.
U U nastavku Vam donosimo recept za kupus na grčki način
· -1 manja glavica svežeg kupusa
· -1 glavica crnog luka
· -300 g mlevene junetine
· -2 kašike maslinovog ulja
· -so, biber, origano
· -400 ml jogurta
· -2 jajeta
U dubljem tiganju ili šerpi nalijte maslinovo ulje. Na zagrejanom ulju propržiti sitno seckani crni luk, pa kad porumeni, dodajte mleveno meso i sve zajedno dinstajte 10-ak minuta.
Nakon toga dodajte sitno seckani kupus, posolite i sve zajedno dinstajte 25 minuta, ili dok kupus ne bude mekan.
Po ukusu začiniti biberom i posuti origanom.
Odgovarajuću vatrostalnu posudu podmazati maslinovim uljem, te staviti dinstani kupus i poravnati.
Smesu preliti jogurtom u koji ste dodali umućena jaja.
Na oko 180 stepeni zagrejanoj rerni, peći do rumene boje, odnosno dok jelo dobije lepu koricu. Zavisno od jačine rerne, 30-40minuta.
Služiti toplo, uz grčku salatu.
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"left\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"flex-start\",\"position\":\"4/3/32/10\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"osRMys9cU5\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"
Maslina je u hrišćanstvu simbol božje brige za ljude i spominje se u Bibliji više od hiljadu puta. Mojsije je oslobađao ratovanja muškarce koji su gajili masline. Poslije potopa, golubica koja je u kljunu nosila maslinovu grančicu i sletela na Nojevu barku, najavila je pomirenje Boga i ljudi. Hristov ulazak u Jerusalim narod je proslavio mašući maslinovim grančicama.
Isus se krvavo znojio na Maslinovoj gori, a njegov krst je po predanju bio od maslinovog i kedrovog drveta. Za hrišćane ona je blagosloveno drvo koje se poistovećuje sa Avramom i njegovim gostoprimstvom, a arhanđel Gavrilo se u sceni blagovesti često prikazuje sa maslinovom granom u ruci.
U susret praznicima donosimo Vam tradicionalan božićni kolač.
Hladni dani I šareni izlozi postepeno bude praznična raspoloženja.
Neka ova poslastica obraduje Vaša nepca I označi početak praznika.
Sastojci:
Testo:
-3dl maslinovog ulja
-100gr šećera
-Sok od jedne pomorandže
-Kašika meda
-4Kašika brašna
-1 prašak za pecivo
-Po želji 50ml konjaka
-Pola kafene kašičice cimeta
-Pola kafene kašičice karafinlića
Sirup:
-400gr šećera
-400ml vode
-Kašičica cimeta
-10 kašika meda
Za dekoraciju:
-150gr seckanih oraha
Priprema:
Testo se priprema tako što se lagano mikserom umute svi sastojci. Brašno dodati na kraju. A konjak po želji. Ukoliko Vam se učini da je testo retko, slobodno dodajte malo brašna kako bi se moglo oblikovati.
Testo oblikujemo tako da biskviti budu duguljasti i malo pritisnemo prstima.Možemo ga oblikovati I modlicama.
Peći oko pola sata na 180 stepeni, ili dok ne porumene.
Sirup spremamo tako sto šećer I vodu ukuvamo na tihoj vatri dok se ne zgusne. Nakon toga dodamo med I cimet.
Toplim sirupom prelivamo rashlađene biskvite. Ili ih jednostavno umočimo u sirup na par minuta kako bi lepo upile.
Dekorišemo ih seckanim orasima.
Uživajte u divnom božićnom kolaču I radujte se praznicima.
Bosiljak - carska biljka za dušu i telo
Reč bosiljak potiče od Grčke reči \\\"basileus\\\", što znači kralj ili car. Stari Grci su bosiljak smatrali kraljem začina. Smatra se da je rastao na mestu gde su Sveti car Konstantin i njegova majka Sveta carica Jelena pronašli časni krst Gospodnji. Grčki plemići su koristili ulje sa bosiljkom za mazanje tela zbog njegovog posebnog mirisa.
Bosiljak je veoma važan u hrišćanskim obredima. Legenda kaže da je nikao iz Hristove krvi na Glogoti, kao i da je Bogorodica od sveg cveća najviše volela njegovi miris. Zato se i danas u nekim grčkim pravoslavnim Crkvama bosiljak upotrebljava u pripremanju svete vodice.
Smatra se da su bosiljak u srpske krajeve doneli hodočasnici u srednjem veku. Po nekim predanjima ponikao je na grobu cara Uroša, a po nekim od suza Svetog Save. Poznati srpski lekar i botaničar Josif Pančić kaže da bosiljak prati srbina kroz sav njegov život, u radosti i žalosti, od kolevke pa do groba. Bosiljak se koristi u kulinarstvu, pre svega kao začin koj, osim što daje prijatnu aromu jelima, pomaže varenju teške hrane i štiti je da se ne pokvari. U mediteranskoj kuhinji se dodaje sosovima i prelivima namenjenim za testenine, ali i jelima od pasulja i graška.
Crni biber - prirodna detoksikacija
U staroj Grčkoj biber se koristio ne samo kao začin, već kao i sredstvo plaćanja, ali i kao žrtva prinošena bogovima. U srednjem veku bogastvo porodice često se merilo zalihama bibera koji je tada bio toliko skup da su ga poredili sa zlatom. I iz tog doba potiče izreka \\\"papreno skup\\\". Crni biber je odličan izbor hranljivih sastojaka kao što su mangan, gvožđe i vitamin K. Biber potpomaže varenje hrane, pojačavajući lučenje želudčane kiseline. Pored toga, biber sprečava pojavu gasova, pospešuje znojenje i lučenje mokraće i time potpomaže oslobađanje štetnih materija iz organizma. Zbog svojih prednosti nije ni čudo što je postao omiljeni začin naših kuhinja.
Čili - ljuti lek za dugovečnost
Čili papričice pospešuju lučenje pljuvačke, poboljšavajući tako procese varenja. Poznato je da su stari Grci posle obilnih obroka, koji su trajali po nekoliko sati, žvakali ljute papričice kako bi ubrzali varenje. Čili takođe povoljno utiče na imunitet i sprečava prehlade.
Kada magičnim svojstvima, organski gajenim biljkama (bosiljku, crnom biberu i čiliju) dodamo ekstra devičansko hladno ceđeno, maslinovo ulje dobijemo zdravlje u bočici.
A bočica staklena, lepo dizajnirana, neto 250ml.
Za sve koje volimo i hrana i zdravlje.
Tekst: Mirjana Stevanović
Maslinovo ulje se dobija preradom odnosno ceđenjem maslina.
Kvalitet maslinovog ulja zavisi od sorte masline, podneblja na kome se one uzgajaju, vremenu branja kao I od tehnike proizvodnje.
Zato na tržištu možemo naći različita maslinova ulja kao što su rafinisana, devičanska, ekstra devičanska, hladno ceđena…
Obično maslinovo ulje je rafinisano. Dobija se hemijskim procesom I zagrevanjem ulja. Jestivo je, ali zbog samog procesa proizvodnje sadrži manje prirodnih nutrijenata, te je I ukus blaži sa manje arome, takođe svetlije je boje.
Pored rafinisanog maslinovog ulja, možemo naći i maslinovo ulje sa opisom light, koje ne predstavlja ništa drugo do komine. Komina je čvrst ostatak koštica I pulpe nakon postupka centrifugiranja. Zatim se rafiniše I zarad poboljšane arome dodaje mu se malo ekstra devičanskog ulja.
Devičansko maslinovo ulje se dobija iz ploda masline, mehaničkim putem, odnosno ceđenjem maslina. Sadrži najviše 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100gr proizvoda, dok kod rafinisanog maslinovog ulja kiselost je oko 5%.
Najkvalitetnije na tržištu je ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje. Proizvodi se od najkvalitetnijih zrelih maslina, jednostavnim postupkom ceđenja. Kod ovog ulja kiselost je najviše 0,8%. Hladno ceđeno znači da je proces pravljenja ulja poptuno prirodan I da se dobija na temperaturi nižoj od 27 stepeni celzijusa. Jedna od karakteristika ekstra devičanskog hladno ceđenog ulja je njegova bogata aroma I ukus maslina I imaju blagu gorčinu voćnih sokova. Boja ovog ulja nešto tamnija, I veće je gustine.
Ulja koja Grčka maslina ima u ponudi su ekstra devičanska, hladno ceđena sa osunčanih padina Peleponeza. Uzeli smo najbolje iz prirode I spojili u bocu čistog zdravlja.
Vodili smo računa I o ambalažama, kako bi što duže sačuvali sve blagotvornosti ulja.
Pakovanja, zavisno od potreba naših kupaca su od 250ml do 5l.
Ulja su pakovana u staklenoj, neporovidnoj ambalaži, čvrstoj plastičnoj (samo za pakovanje od 2l), zatim u metalnim kanistrima od 3 I 5l, kao I u keramičkoj ambalaži zapečaćenoj voskom.
Dobro ulje je kao I dobro vino, pa smo se odlučili I za premijum pakovanja, savršena za poklon.
Novo u ponudi su I ekstra devičanska hladno ceđena maslinova ulja sa organski gajenim začinskim biljem.
Ulje koje imamo u ponudi odlikuje vrlo mala kiselost, 0,3% što ga svrstava u red izuzetno kvalitetnih ekstra devičanskih maslinovih ulja. Sve vrednosti ispod 0,8%, što se smatra referentnom vrednošću, klasifikuju se kao ekstra devičanska. Takođe, peroksidna vrednost (indikator svežine) je 8,41 dok je referentna vrednost 20. Kompletnu analizu možete videti na sertifikatu u nastavku.
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"justify\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"center\",\"position\":\"6/3/19/15\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"xawFP5lXnr\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"
Grci ovo jelo zovu strapatsa ili Kaygana. Predstavlja tradicionalno grčko letnje jelo iz Arkadije gde bi siromašni ljudi jeli jednostavnu hranu od jednostavnih proizvoda, poput paradajza i jaja.
Jako je slično našem satarašu.
Pravi se brzo i lako. Zdrav, niskokaloričan obrok u kome možete uživati bez griže savesti :)
Sastojci:
-1/3 šolje maslinovog ulja
-8 paradajza srednje veličine
-8 jaja
- so
- crni biber
-1/2 kašičice origana
-2 lista bosiljka, sitno iseckan (po želji)
-1/2 šolje izmrvljene fete
*šolja 250ml
Priprema:
Paradajz stavite u vruću vodu i blanširajte ga 2-3 minuta. Zatim ga ohladiti pod mlazom hladne vode, oljuštiti i isjeckati na kockice. Kockice paradajza stavite u cediljku i posolite. Sačekajte par minuta da se ocedi. Zagrejte maslinovo ulje i dodajte paradajz. Koristite dublji tiganj. Nastavite da mešate dok svi sokovi ne ispare i postane gust sos. Dodajte so, biber, bosiljak i origano. Zatim u smešu dodajte jaja i dobro mešajte dok se jaja ne uprže. Konačno izmrvite malo fete i mešajte.
Poslužite uz grčku salatu i hrskavi hleb.
Prijatno :)
Aleksandra Stefanovića 2,
35000 Jagodina,
Serbia
Pon - Ned: 10:00am - 18:00pm
Nudimo vam esktra devičansko Maslinovo ulje, sa padina osunčanih seoskih domaćinstava Grčkog Peloponeza.
Pošaljite nam poruku ili nas pozovite na 065/2891-639.
Isporučujemo na teritoriji cele Srbije
Ukoliko se i Vi radujete letu, pravo je vreme za početak priprema kako bismo ga dočekali lepe i blistave kože. Neka ova zabavna avantura počne od jedne tople kupke prirodnim morskim sunđerom.
Ovaj proizvod je antialergijski, pa ga podjednako mogu koristiti i deca i odrasli. Prirodni morski sunđer temeljno čisti kožu, uklanjajući mrtve ćelije, a njegova nežna tekstrura je pogodna i za najosetljiviju kožu. Prilikom kupanja pravi raskošnu penu, pa predstavlja pravo uživanje.
Velika prednost prirodnog morskog sunđera u odnosu na sintetičke je trajnost i bezbednost, s obirom na to da svojim prirodnim enzimima ne dozvoljava pojavu i rast buđi, plesni i bakterija. Samim tim nema neprijatnih mirisa i potpuno je bezbedan za duže korišćenje.
Da bi Vaša kolena i laktovi bili nežni i blistavi koristite dodatak morskom sunđeru za delove kože sa zadebljanjima. Uz ovaj tretman preporučujemo i prirodni sapun na bazi maslinovog ulja.
U ponudi Grčke masline shop možete naći i poklon set u prelepoj svilenoj vrećici koja sadrži prirodan morski sunđer, dodatak sunđeru sa grubljom teksturom (za laktove i kolena), prirodni sapun na bazi maslinovog ulja (u više mirisnih nota), morsku školjku kao i magnet u dezenu sapuna.
Prelep poklon za Vas i Vama drage osobe.
Vaša Grčka maslina Shop
Mirjana Stevanović
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"justify\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"flex-start\",\"position\":\"5/3/13/10\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"Jza3qSnVhJvClPuKxIcLL\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"Blog
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"left\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"center\",\"position\":\"1/3/2/8\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"hA-krXXMkJAHufIRbM1l_\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"Ukoliko se i vi radujete letu, pravo je vreme za početak priprema
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"center\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"flex-start\",\"position\":\"3/10/5/14\",\"m-element-margin\":\"0 0 32px 0\"}}},\"tbMAptKyOYipdtKTHw2kx\":{\"type\":\"GridImage\",\"settings\":{\"alt\":\"\",\"image\":\"https://assets.zyrosite.com/mePW19QNl5hyO4Da/sadfvjf-dOq9gE7l0qTn4xk0.jpg\",\"styles\":{\"align\":\"center\",\"justify\":\"center\",\"position\":\"2/9/10/15\",\"object-fit\":\"contain\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"z2lVVEhp97aY0L594dXQN\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"\\\"Cilj odgoja je u tome da tijelu i duši da svu
ljepotu i potpunost koju mogu imati.\\\"
Platon
Blog
\",\"settings\":{\"styles\":{\"text\":\"left\",\"align\":\"flex-start\",\"justify\":\"flex-start\",\"position\":\"1/3/4/7\",\"m-element-margin\":\"0 0 16px 0\"}}},\"HuYYeIcaXT-section-title\":{\"type\":\"GridTextBox\",\"content\":\"Da li ste znali da postoji sladoled preliven maslinovim uljem?
My post content