Dolmadakia-Sarmice od vinove loze
Ukus dolmadakie je neponovljiv i osvežavajući, a ako volite domaće sarme, onda ćete sigurno voleti i sarmice od vinove loze koje se kuvaju, suše i potom serviraju.
Sastojci:
60 listova vinove loze
2 šolje pirinča
2 glavice crvenog luka, sitno iseckanog
2 veze mladog luka sitno iseckanog
1 šolja(0,5 dl.) grčko extra devičansko maslinovo ulje
1/2 veze svežeg peršuna, sitno iseckati
1/2 veze mirođije, sitno iseckati
1/2 veze nane
2 limuna ceđena
1 paradajz rendani
so
crni biber mleveni
sos od jogurta
SOS OD JOGURTA:
SASTOJCI:
400 ml. gustog jogurta
sok od jednog limuna
3 supene kasike grčkog extra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike hladne vode
1 kašika seckane mirođije
1 kašika seckane nane
so po ukusu
Sastojke pomešajte u činiju, po želji možete dodati I malo belog luka. Ostaviti u frižider da se ohladi.
PRIPREMA GRČKE DOLMADAKIE:
Listove vinove loze oprati pa izblanširati, tako što ćete ih staviti u pooljenu ključaku vodu na par minuta. Nakon toga izvući ih iz šerpe I ostaviti da se cede. Kada se listovi vinove loze ohlade, nežno nožem odsraniti krupne žilice.
Spremanje fila je slično kao I kod pripreme sarme:
U maslinovom ulju (otprilike polovina potrebne količine) propržiti luk, dodati pirinač, začine I 2 šolje vode. Krčkati na tihoj vatri, još 10-ak minuta uz povremeno mešanje.
Uvijati isto kao sarme. Dno pleha preprijte sa par listova vinove loze, a sarmice ređajte na uobičajeni način (jednu do druge dok ne istrošite sve sastojke). Zatim prelijte ostatkom maslinovog ulja I čašom vode.
Peći oko 1h u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Služiti toplo uz hladan sos od jogurta.
Prijatno!