Bočica čistog zdravlja 

Bosiljak - carska biljka za dušu i telo 


Reč bosiljak potiče od Grčke reči "basileus", što znači kralj ili car. Stari Grci su bosiljak smatrali kraljem začina. Smatra se da je rastao na mestu gde su Sveti car Konstantin i njegova majka Sveta carica Jelena pronašli časni krst Gospodnji. Grčki plemići su koristili ulje sa bosiljkom za mazanje tela zbog njegovog posebnog mirisa. 
Bosiljak je veoma važan u hrišćanskim obredima. Legenda kaže da je nikao iz Hristove krvi na Glogoti, kao i da je Bogorodica od sveg cveća najviše volela njegovi miris. Zato se i danas u nekim grčkim pravoslavnim Crkvama bosiljak upotrebljava u pripremanju svete vodice. 
Smatra se da su bosiljak u srpske krajeve doneli hodočasnici u srednjem veku. Po nekim predanjima ponikao je na grobu cara Uroša, a po nekim od suza Svetog Save. Poznati srpski lekar i botaničar Josif Pančić kaže da bosiljak prati srbina kroz sav njegov život, u radosti i žalosti, od kolevke pa do groba. Bosiljak se koristi u kulinarstvu, pre svega kao začin koj, osim što daje prijatnu aromu jelima, pomaže varenju teške hrane i štiti je da se ne pokvari. U mediteranskoj kuhinji se dodaje sosovima i prelivima namenjenim za testenine, ali i jelima od pasulja i graška. 

Crni biber - prirodna detoksikacija 
U staroj Grčkoj biber se koristio ne samo kao začin, već kao i sredstvo plaćanja, ali i kao žrtva prinošena bogovima. U srednjem veku bogastvo porodice često se merilo zalihama bibera koji je tada bio toliko skup da su ga poredili sa zlatom. I iz tog doba potiče izreka "papreno skup". Crni biber je odličan izbor hranljivih sastojaka kao što su mangan, gvožđe i vitamin K. Biber potpomaže varenje hrane, pojačavajući lučenje želudčane kiseline. Pored toga, biber sprečava pojavu gasova, pospešuje znojenje i lučenje mokraće i time potpomaže oslobađanje štetnih materija iz organizma. Zbog svojih prednosti nije ni čudo što je postao omiljeni začin naših kuhinja. 

Čili - ljuti lek za dugovečnost 
Čili papričice pospešuju lučenje pljuvačke, poboljšavajući tako procese varenja. Poznato je da su stari Grci posle obilnih obroka, koji su trajali po nekoliko sati, žvakali ljute papričice kako bi ubrzali varenje. Čili takođe povoljno utiče na imunitet i sprečava prehlade. 
Kada magičnim svojstvima, organski gajenim biljkama (bosiljku, crnom biberu i čiliju) dodamo ekstra devičansko hladno ceđeno, maslinovo ulje dobijemo zdravlje u bočici. 
A bočica staklena, lepo dizajnirana, neto 250ml
Za sve koje volimo i hrana i zdravlje. 

Tekst: Mirjana Stevanović 

Quotes

Blog